menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W rondlu rozpuść wodę z masłem. Kiedy zacznie się gotować, zacznij wsypywać mąkę. Mieszaj aż zacznie odchodzić od brzegów i uformuje kulę ciasta, 1-2 minuty. Przełóż ciasto do miski, poczekaj aż przestygnie. Po tym czasie zacznij dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie mieszając.
Przełóż gotowe ciasto do worka cukierniczego z szeroką końcówką.
Rozgrzej olej do średniej temperatury, około 160°C. Wyciskaj na rozgrzany olej podłużne pączki 10 cm długości. Smaż 3-4 minuty do uzyskania rumianego koloru, po wyjęciu osącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Aby zrobić sos czekoladowy, wsyp czekoladę do miski. Wlej śmietanę do rondelka, podgrzej na małym ogniu, aż zacznie „mrugać”. Wlej do miski, mieszaj aż do całkowitego połączenia.
Cukier puder wymieszaj z cynamonem.
Churros podawaj oprószone cukrem pudrem z cynamonem, skropione sosem czekoladowym.

ocena:

Churros z czekoladowym ganache

składniki

Churros:

  • 1 ¼ szklanki wody
  • 125 g masła
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 0,5 l oleju do smażenia
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Sos czekoladowy:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady, drobno pokruszonej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W rondlu rozpuść wodę z masłem. Kiedy zacznie się gotować, zacznij wsypywać mąkę. Mieszaj aż zacznie odchodzić od brzegów i uformuje kulę ciasta, 1-2 minuty. Przełóż ciasto do miski, poczekaj aż przestygnie. Po tym czasie zacznij dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie mieszając.
Przełóż gotowe ciasto do worka cukierniczego z szeroką końcówką.
Rozgrzej olej do średniej temperatury, około 160°C. Wyciskaj na rozgrzany olej podłużne pączki 10 cm długości. Smaż 3-4 minuty do uzyskania rumianego koloru, po wyjęciu osącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Aby zrobić sos czekoladowy, wsyp czekoladę do miski. Wlej śmietanę do rondelka, podgrzej na małym ogniu, aż zacznie „mrugać”. Wlej do miski, mieszaj aż do całkowitego połączenia.
Cukier puder wymieszaj z cynamonem.
Churros podawaj oprószone cukrem pudrem z cynamonem, skropione sosem czekoladowym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję