X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Chutney ananasowo – imbirowy

Składniki

  • 1 świeży ananas
  • 300 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 100 g świeżego imbiru
  • 1 papryka (ok.100g)
  • 300 ml octu winnego 6%
  • 2 goździki
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • kawałek (5 cm) kory cynamonowej

Sposób przygotowania

Ananasa obieramy ze skóry, kroimy na pół i wycinamy twardy rdzeń ze środka. Resztę miąższu kroimy w kostkę. Imbir obieramy i drobno siekamy. Rodzynki płuczemy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę. Do garnka wlewamy ocet, dodajemy zawinięte w gazę i przewiązane bawełnianą  nicią goździki, ziele angielskie i kawałek cynamonu. Wkładamy imbir, ananasa, rodzynki i cukier. Wsypujemy cukier i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Po około 1 godzinie wyjmujemy przyprawy i gotujemy całość jeszcze pół godziny, teraz już bez przerwy mieszają. Gdy syrop zbrązowieje pozostawiamy go do ostudzenia lub przekładamy do wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również