menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Miętę po opłukaniu i osuszeniu również drobno kroimy. Niektórzy lubią chutneye o bardzo jednolitej konsystencji, dlatego zależnie od naszych upodobań możemy pozostawić wszystkie składniki posiekane lub też zmiksować je na gładka masę. Dodajemy sól, musztardę i 100 ml octu, gotujemy w rondelku na małym ogniu 20 minut, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy resztę octu oraz cukier i gotujemy razem przez 5 minut. Po ugotowaniu przekładamy masę do wyparzonych słoików,, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Oczywiście nasz chutney może być podawany na gorąco, np.: do baraniny z grilla. Zamiast mięty możemy użyć bazylii i używać  chutneya do potraw śródziemnomorskich.

ocena:

Chutney pomidorowo-miętowy

składniki

  • 2 cebule
  • 400 g pomidorów
  • duży pęczek świeżej mięty
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki musztardy najlepiej delikatnej w smaku
  • 200 ml octu
  • 150 g cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Miętę po opłukaniu i osuszeniu również drobno kroimy. Niektórzy lubią chutneye o bardzo jednolitej konsystencji, dlatego zależnie od naszych upodobań możemy pozostawić wszystkie składniki posiekane lub też zmiksować je na gładka masę. Dodajemy sól, musztardę i 100 ml octu, gotujemy w rondelku na małym ogniu 20 minut, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy resztę octu oraz cukier i gotujemy razem przez 5 minut. Po ugotowaniu przekładamy masę do wyparzonych słoików,, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Oczywiście nasz chutney może być podawany na gorąco, np.: do baraniny z grilla. Zamiast mięty możemy użyć bazylii i używać  chutneya do potraw śródziemnomorskich.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję