menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę, dodajemy stopniowo przesianą mąkę oraz skórkę cytrynową. Z ciasta przy pomocy łyżki i widelca formujemy „orzeszki” wielkości orzechów włoskich i układamy na blasze posmarowanej masłem. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 190ºC. Po ostygnięciu przygotowujemy czekoladę, rozpuszczając ją w rondelku włożonym do garnka z gorącą wodą. Zanurzamy każde ciasteczko do 1/3 albo do połowy w czekoladzie. Pozostawiamy do zastygnięcia.

ocena:

Ciasteczka kruche z polewą czekoladową

składniki

  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
  • cukier waniliowy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę, dodajemy stopniowo przesianą mąkę oraz skórkę cytrynową. Z ciasta przy pomocy łyżki i widelca formujemy „orzeszki” wielkości orzechów włoskich i układamy na blasze posmarowanej masłem. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 190ºC. Po ostygnięciu przygotowujemy czekoladę, rozpuszczając ją w rondelku włożonym do garnka z gorącą wodą. Zanurzamy każde ciasteczko do 1/3 albo do połowy w czekoladzie. Pozostawiamy do zastygnięcia.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję