menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy kakao, sól, cukier waniliowy i cukier puder. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy miękkie masło. Na początku wyrabiania siekamy ciasto nożem, później wyrabiamy je rękami. Blachę smarujemy masłem i kładziemy na nią ciasto, ponieważ ciasto jest dość luźne, pomagamy sobie przy tym łyżką i palcami, wylepiając blachę. Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Przygotowujemy polewę, podgrzewając w rondelku wszystkie składniki razem i ciągle mieszając, gdy masa zacznie wrzeć, zdejmujemy rondelek z ognia i mieszamy, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa. Ciasto pokrywamy ciepłą polewą i po zastygnięciu kroimy na małe kwadratowe ciasteczka. Możemy je przybrać orzechami, płatkami migdałów lub smażoną skórką pomarańczową.

ocena:

Ciasteczka kruche z polewą „kajmakową”

składniki

Ciasto

  • 100 g masła
  • 170 g mąki (ok. 1 szklanki)
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • cukier waniliowy (ok. pół opakowania)
  • szczypta soli

Polewa

  • 50 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki skondensowanego mleka
  • 1-2 łyżki kakao

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy kakao, sól, cukier waniliowy i cukier puder. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy miękkie masło. Na początku wyrabiania siekamy ciasto nożem, później wyrabiamy je rękami. Blachę smarujemy masłem i kładziemy na nią ciasto, ponieważ ciasto jest dość luźne, pomagamy sobie przy tym łyżką i palcami, wylepiając blachę. Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Przygotowujemy polewę, podgrzewając w rondelku wszystkie składniki razem i ciągle mieszając, gdy masa zacznie wrzeć, zdejmujemy rondelek z ognia i mieszamy, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa. Ciasto pokrywamy ciepłą polewą i po zastygnięciu kroimy na małe kwadratowe ciasteczka. Możemy je przybrać orzechami, płatkami migdałów lub smażoną skórką pomarańczową.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję