menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej pokrojone w wiórki masło, żółtka, połowę z jednego roztrzepanego jaja, śmietanę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości 5 mm. Wycinamy romby lub kwadraciki i je układamy na blasze. Takie ciasteczka najlepsze są jeśli przed pieczeniem posmarujemy je roztrzepanym jajem i posypiemy grubym cukrem lub sezamem. Pieczemy je 15–20 minut w temperaturze 200ºC.

ocena:

Ciasteczka półfrancuskie

składniki

  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 300 g masła
  • 200 ml śmietany 22 %
  • 2 żółtka i pół całego jajka
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej pokrojone w wiórki masło, żółtka, połowę z jednego roztrzepanego jaja, śmietanę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości 5 mm. Wycinamy romby lub kwadraciki i je układamy na blasze. Takie ciasteczka najlepsze są jeśli przed pieczeniem posmarujemy je roztrzepanym jajem i posypiemy grubym cukrem lub sezamem. Pieczemy je 15–20 minut w temperaturze 200ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję