menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Beza:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Białka ze szczyptą soli ubijaj mikserem, pod koniec nie przerywając upijania dodawaj stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Dobrze ubitą masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wcześniej na papierze można narysować okrąg o średnicy 24 cm co ułatwi formowanie okrągłego placka. Piecz 5 minut w 180° C. Następnie zmniejsz temperaturę do 140° C i piecz bezę jeszcze 90 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

 

Krem: 

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij mikserem, ale nie na sztywno ( tak na 3/4) łyżkę ubitej śmietany wymieszaj z mascarpone tak aby zrobiło się rzadsze. Następnie mieszając dodawaj mascarpone do ubijającej się śmietany. Pod koniec dodaj cukier i przestudzoną ale nie stężałą żelatynę. Krem ułóż na ostudzonej bezie. 

 

Dodatkowo:

Maliny ułóż na kremie i udekoruj świeżą miętą. 

ocena:

Ciasto bezowe z kremem śmietanowym

składniki

Beza:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Krem:

  • 500 ml zimnej śmietany kremówki 36 %
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody

 

Dodatkowo:

  • 250 g malin
  • kilka listków mięty

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Beza:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Białka ze szczyptą soli ubijaj mikserem, pod koniec nie przerywając upijania dodawaj stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Dobrze ubitą masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wcześniej na papierze można narysować okrąg o średnicy 24 cm co ułatwi formowanie okrągłego placka. Piecz 5 minut w 180° C. Następnie zmniejsz temperaturę do 140° C i piecz bezę jeszcze 90 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

 

Krem: 

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij mikserem, ale nie na sztywno ( tak na 3/4) łyżkę ubitej śmietany wymieszaj z mascarpone tak aby zrobiło się rzadsze. Następnie mieszając dodawaj mascarpone do ubijającej się śmietany. Pod koniec dodaj cukier i przestudzoną ale nie stężałą żelatynę. Krem ułóż na ostudzonej bezie. 

 

Dodatkowo:

Maliny ułóż na kremie i udekoruj świeżą miętą. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję