poziom skomplikowania:
Najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj pozostałe składniki za wyjątkiem porzeczek i całość dokładnie wymieszaj na gładką masę. Formę o średnicy 23 cm wysmaruj odrobiną masła, oprósz mąką a następnie wlej ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki kruszonki i wyrabiaj je rękoma w taki sposób by powstawały okruszki. Wierzch ciasta udekoruj oczyszczonymi porzeczkami, posyp całość kruszonką i piecz około 50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po tym czasie wykonaj test suchego patyczka. Jeżeli wbity w ciasto patyczek się klei to znaczy, że ciasto trzeba jeszcze chwilę podpiec. Polecam podać to ciasto z lodami lub bitą śmietaną.
Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką
składniki
poziom skomplikowania:
Najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj pozostałe składniki za wyjątkiem porzeczek i całość dokładnie wymieszaj na gładką masę. Formę o średnicy 23 cm wysmaruj odrobiną masła, oprósz mąką a następnie wlej ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki kruszonki i wyrabiaj je rękoma w taki sposób by powstawały okruszki. Wierzch ciasta udekoruj oczyszczonymi porzeczkami, posyp całość kruszonką i piecz około 50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po tym czasie wykonaj test suchego patyczka. Jeżeli wbity w ciasto patyczek się klei to znaczy, że ciasto trzeba jeszcze chwilę podpiec. Polecam podać to ciasto z lodami lub bitą śmietaną.