menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj pozostałe składniki za wyjątkiem porzeczek i całość dokładnie wymieszaj na gładką masę. Formę o średnicy 23 cm wysmaruj odrobiną masła, oprósz mąką a następnie wlej ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki kruszonki i wyrabiaj je rękoma w taki sposób by powstawały okruszki. Wierzch ciasta udekoruj oczyszczonymi porzeczkami, posyp całość kruszonką i piecz około 50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po tym czasie wykonaj test suchego patyczka. Jeżeli wbity w ciasto patyczek się klei to znaczy, że ciasto trzeba jeszcze chwilę podpiec. Polecam podać to ciasto z lodami lub bitą śmietaną.

ocena:

Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką

składniki

  • 250 ml jogurtu z miodem (To produkt Mlecznej Drogi)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 szklanki czerwonej porzeczki
Kruszonka
  • 50 zimnego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj pozostałe składniki za wyjątkiem porzeczek i całość dokładnie wymieszaj na gładką masę. Formę o średnicy 23 cm wysmaruj odrobiną masła, oprósz mąką a następnie wlej ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki kruszonki i wyrabiaj je rękoma w taki sposób by powstawały okruszki. Wierzch ciasta udekoruj oczyszczonymi porzeczkami, posyp całość kruszonką i piecz około 50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po tym czasie wykonaj test suchego patyczka. Jeżeli wbity w ciasto patyczek się klei to znaczy, że ciasto trzeba jeszcze chwilę podpiec. Polecam podać to ciasto z lodami lub bitą śmietaną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję