menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy jaja do białości z cukrem i cukrem waniliowym, do puszystej masy dodajemy stopniowo olej i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy mamy gładkie ciasto dosypujemy bakalie i mieszamy. Formę natłuszczamy i posypujemy mąką, wkładamy na dno warstwę ciasta i posypujemy cynamonem. Nakładamy kolejną warstwę ciasta, powtarzamy czynności kilkakrotnie, kończąc warstwą ciasta. Wstawiamy formę do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy przez 35 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z formy i kroimy na paro centymetrowej grubości plastry. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika o temperaturze 200° . Zapiekamy na złoty kolor. Zwyczajowo to ciasto podaje się z masłem.

ocena:

Ciasto Mandelbrok

składniki

-250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
-250 g cukru
-cukier waniliowy
-szklanka obranych i posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
-4 jaja
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżka cynamonu
-3 łyżki oleju
-szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy jaja do białości z cukrem i cukrem waniliowym, do puszystej masy dodajemy stopniowo olej i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy mamy gładkie ciasto dosypujemy bakalie i mieszamy. Formę natłuszczamy i posypujemy mąką, wkładamy na dno warstwę ciasta i posypujemy cynamonem. Nakładamy kolejną warstwę ciasta, powtarzamy czynności kilkakrotnie, kończąc warstwą ciasta. Wstawiamy formę do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy przez 35 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z formy i kroimy na paro centymetrowej grubości plastry. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika o temperaturze 200° . Zapiekamy na złoty kolor. Zwyczajowo to ciasto podaje się z masłem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję