menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piekarnik rozgrzej do 180°C
W misce wymieszaj jajka, olej, kefir, cukier i ekstrakt waniliowy.
Osobno połącz mąkę, cynamon, sól i dodaj do jajecznej masy.
Następnie po kolei dodawaj ananasa, marchew, rodzynki, orzechy i wiórki. Całość po raz ostatni wymieszaj, przełóż do formy posmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Piecz około 1 godzinę, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Jeśli chcesz ciasto polać lukrem, wymieszaj sok z cytryny i gorącą wodę. Następnie wsyp cukier puder i energicznie wymieszaj. Lukier nakładaj na ostudzone ciasto.

ocena:

Ciasto marchewkowe z kokosem, ananasem i orzechami

składniki

  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ananasa drobno pokrojonego, świeżego lub z puszki
  • 2 szklanki marchewki, startej na grubych oczkach
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • masło i mąka do posmarowania formy

Ewentualnie lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piekarnik rozgrzej do 180°C
W misce wymieszaj jajka, olej, kefir, cukier i ekstrakt waniliowy.
Osobno połącz mąkę, cynamon, sól i dodaj do jajecznej masy.
Następnie po kolei dodawaj ananasa, marchew, rodzynki, orzechy i wiórki. Całość po raz ostatni wymieszaj, przełóż do formy posmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Piecz około 1 godzinę, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Jeśli chcesz ciasto polać lukrem, wymieszaj sok z cytryny i gorącą wodę. Następnie wsyp cukier puder i energicznie wymieszaj. Lukier nakładaj na ostudzone ciasto.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję