X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto orzechowe

Składniki

  • 400 g mąki
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • skórka z całej cytryny
  • kwaskowy dżem lub powidła
  • 150 g orzechów laskowych.

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać masło i siekać dodając po jednym żółtku. Potem dodać cukier puder i cukier waniliowy i wygniatać rękami na jednolitą masę. Podzielić ciasto na pół. Połowę ciasta rozwałkować na prostokątną blaszkę. Na to rozsmarować powidła i posypać posiekanymi orzechami. Z białek ubić pianę i wyłożyć na ciasto. Drugą połowę ciasta kruszymy w palcach prosto na pianę z białek. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również