menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania
  • 2 i 1/2 szklanki maki  (u mnie pełnoziarnista) pszennej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru (brązowego)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 szklanki utartej na drobno cukinii
  • 3 łyżki domowej skorki pomarańczowej lub rodzynek
ocena:

Ciasto śniadaniowe

składniki

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Przygotować blaszkę ok.20 na 30 cm- wyłożyć papierem lub wysmarować masłem i oprószyć bułka tarta. Wymieszać w misce make, kakao, sodę i proszek . Olej i cukier utrzeć tak by się dobrze połączyły. Do tego wlać maślankę, jajka, wanilie i dokładnie wymieszać. Do płynnej masy dodać polowe składników suchych i wymieszać dokładnie. Następnie wsypać utarta cukinie i resztę składników sypkich. Dodać skórkę pomarańczową /rodzynki – wymieszać i przełożyć do formy. Piec ok 45-50 minut. Można podawać z jogurtem jako danie śniadaniowe lub ozdobić polewa czekoladowa lub cukrem pudrem.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania
  • 2 i 1/2 szklanki maki  (u mnie pełnoziarnista) pszennej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru (brązowego)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 szklanki utartej na drobno cukinii
  • 3 łyżki domowej skorki pomarańczowej lub rodzynek

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję