menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. W trakcie, dodajemy po jednym jajku. Następnie, mieszamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia (można przesiać przez sitko). Łyżkami dodajemy do ucieranej masy. Pod koniec, dodajemy śmietanę, sól, skórkę z cytryny oraz aromat waniliowy. Ucieramy, aż masa będzie gładka. Przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy dowolne owoce i wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Sprawdzamy metodą „suchego patyczka”. Po wystudzeniu, posypujemy cukrem pudrem.

ocena:

Ciasto ucierane z brzoskwiniami

składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 1 puszka brzoskwiń 
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej 
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. W trakcie, dodajemy po jednym jajku. Następnie, mieszamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia (można przesiać przez sitko). Łyżkami dodajemy do ucieranej masy. Pod koniec, dodajemy śmietanę, sól, skórkę z cytryny oraz aromat waniliowy. Ucieramy, aż masa będzie gładka. Przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy dowolne owoce i wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Sprawdzamy metodą „suchego patyczka”. Po wystudzeniu, posypujemy cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję