menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do 1,5 litra gorącej wody dodajemy ocet, goździki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Mięso przekrajamy na pół wzdłuż włókien, aby przypominało łososia, i całkowicie zanurzamy we wrzącym wywarze. Gotujemy 40–50 minut na małym ogniu. Przygotowujemy sos: cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej osączony z konserwy rybnej oraz masło, dodajemy cebulę, a gdy się zeszkli, mieszamy z rozdrobnionym widelcem tuńczykiem i dusimy 20 minut. Ugotowane mięso wyjmujemy z wywaru i osączamy, a następnie kroimy w plastry, jak łososia. Cielęcinę możemy podać np. z makaronem i przygotowaną przez nas surówką. Makaron wykładamy na półmisek, obkładamy plastrami mięsa i polewamy je sosem tuńczykowym. Obok umieszczamy surówkę, przybieramy ją papryką i cząstkami pomidora lub pomidorkami koktajlowymi.

ocena:

Cielęcina à la łosoś w sosie tuńczykowym

składniki

  • 1,5 kg szynki cielęcej
  • 250 ml octu 10 %
  • 4 goździki, 3 liście laurowe
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego
    #Sos
  • 400 g tuńczyka w oleju
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietany 22 % lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki pieprzu, sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do 1,5 litra gorącej wody dodajemy ocet, goździki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Mięso przekrajamy na pół wzdłuż włókien, aby przypominało łososia, i całkowicie zanurzamy we wrzącym wywarze. Gotujemy 40–50 minut na małym ogniu. Przygotowujemy sos: cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej osączony z konserwy rybnej oraz masło, dodajemy cebulę, a gdy się zeszkli, mieszamy z rozdrobnionym widelcem tuńczykiem i dusimy 20 minut. Ugotowane mięso wyjmujemy z wywaru i osączamy, a następnie kroimy w plastry, jak łososia. Cielęcinę możemy podać np. z makaronem i przygotowaną przez nas surówką. Makaron wykładamy na półmisek, obkładamy plastrami mięsa i polewamy je sosem tuńczykowym. Obok umieszczamy surówkę, przybieramy ją papryką i cząstkami pomidora lub pomidorkami koktajlowymi.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję