X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina

Cielęcina à la łosoś w sosie tuńczykowym

Składniki

  • 1,5 kg szynki cielęcej
  • 250 ml octu 10 %
  • 4 goździki, 3 liście laurowe
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego
    #Sos
  • 400 g tuńczyka w oleju
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietany 22 % lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki pieprzu, sól

Sposób przygotowania

Do 1,5 litra gorącej wody dodajemy ocet, goździki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Mięso przekrajamy na pół wzdłuż włókien, aby przypominało łososia, i całkowicie zanurzamy we wrzącym wywarze. Gotujemy 40–50 minut na małym ogniu. Przygotowujemy sos: cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej osączony z konserwy rybnej oraz masło, dodajemy cebulę, a gdy się zeszkli, mieszamy z rozdrobnionym widelcem tuńczykiem i dusimy 20 minut. Ugotowane mięso wyjmujemy z wywaru i osączamy, a następnie kroimy w plastry, jak łososia. Cielęcinę możemy podać np. z makaronem i przygotowaną przez nas surówką. Makaron wykładamy na półmisek, obkładamy plastrami mięsa i polewamy je sosem tuńczykowym. Obok umieszczamy surówkę, przybieramy ją papryką i cząstkami pomidora lub pomidorkami koktajlowymi.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również