menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę gotujemy na sypko. Ziemniaki i cebulę ucieramy na drobnej tarce. Dodajemy do kaszy, przyprawiamy solą i pieprzem, masę dokładnie mieszamy. Następnie napełniamy nią woreczki płócienne (średnica 10 cm). Woreczki zawiązujemy. Ponieważ masa zwiększy swoją objętość wypełniamy woreczki niezbyt ciasno. Potem wkładamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy pół godziny. Zaraz po ugotowaniu zanurzamy woreczki na 5 minut w zimnej wodzie, wyjmujemy z woreczków i kroimy w plastry. Ciszkę podajemy obsmażoną na słoninie z cebulą.

ocena:

Ciszka po kaszubsku – Pomorska

składniki

-300 g kaszy gryczanej
-ok. 1,2 kg ziemniaków
-250 g cebuli
-100 g słoniny
-pieprz, sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę gotujemy na sypko. Ziemniaki i cebulę ucieramy na drobnej tarce. Dodajemy do kaszy, przyprawiamy solą i pieprzem, masę dokładnie mieszamy. Następnie napełniamy nią woreczki płócienne (średnica 10 cm). Woreczki zawiązujemy. Ponieważ masa zwiększy swoją objętość wypełniamy woreczki niezbyt ciasno. Potem wkładamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy pół godziny. Zaraz po ugotowaniu zanurzamy woreczki na 5 minut w zimnej wodzie, wyjmujemy z woreczków i kroimy w plastry. Ciszkę podajemy obsmażoną na słoninie z cebulą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję