poziom skomplikowania:
Żeberka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz imbirem. Przyprawione mięso odstawiamy na ok. 2 godziny. Ziemniaki trzemy na tarce. Pokrojony boczek podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, aby się zarumieniła. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku. Do wysmarowanego tłuszczem garnka wlewamy warstwami masę ziemniaczaną przekładając mięsem (może być podsmażone dla uzyskania lepszego smaku). Pieczemy w piecu chlebowym (najlepiej całą noc). W dzisiejszych czasach możemy tą potrawę upiec w piekarniku.
Ciulim lelowski
składniki
poziom skomplikowania:
Żeberka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz imbirem. Przyprawione mięso odstawiamy na ok. 2 godziny. Ziemniaki trzemy na tarce. Pokrojony boczek podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, aby się zarumieniła. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku. Do wysmarowanego tłuszczem garnka wlewamy warstwami masę ziemniaczaną przekładając mięsem (może być podsmażone dla uzyskania lepszego smaku). Pieczemy w piecu chlebowym (najlepiej całą noc). W dzisiejszych czasach możemy tą potrawę upiec w piekarniku.