menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żeberka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz imbirem. Przyprawione mięso odstawiamy na ok. 2 godziny. Ziemniaki trzemy na tarce. Pokrojony boczek podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, aby się zarumieniła. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku. Do wysmarowanego tłuszczem garnka wlewamy warstwami masę ziemniaczaną przekładając mięsem (może być podsmażone dla uzyskania lepszego smaku). Pieczemy w piecu chlebowym (najlepiej całą noc). W dzisiejszych czasach możemy tą potrawę upiec w piekarniku.

ocena:

Ciulim lelowski

składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • kilka skrzydełek drobiowych, najlepiej z gęsi
  • 2-3 cebule
  • 200 g surowego boczku
  • 250 g smalcu
  • sól, pieprz, papryka, imbir, majeranek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żeberka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz imbirem. Przyprawione mięso odstawiamy na ok. 2 godziny. Ziemniaki trzemy na tarce. Pokrojony boczek podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, aby się zarumieniła. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku. Do wysmarowanego tłuszczem garnka wlewamy warstwami masę ziemniaczaną przekładając mięsem (może być podsmażone dla uzyskania lepszego smaku). Pieczemy w piecu chlebowym (najlepiej całą noc). W dzisiejszych czasach możemy tą potrawę upiec w piekarniku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję