menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso oczyszczamy z tłuszczu, myjemy i osuszamy. Z octu, piwa, wody, obranej i pokrojonej w plastry cebuli, ziela angielskiego, rozgniecionych jagód jałowca, pieprzu i liścia laurowego zagotowujemy marynatę. Mięso układamy w kamiennym lub szklanym naczyniu i zalewamy gorącą marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 4 dni, co 12 godzin mięso obracamy na drugą stronę. Przed pieczeniem mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy i nacieramy solą, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem oraz zmielonym pieprzem. Pozostawiamy na godzinę, następnie wkładamy comber do brytfanki, polewamy go kilkoma łyżkami roztopionego masła i pieczemy w temperaturze 200ºC. Co jakiś czas polewamy comber masłem. Gdy jest już przysmażony, oprószamy go mąką i oblewamy śmietaną. Powinna być gęsta i kwaśna. Comber barani pieczemy mniej więcej 2 godziny. Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je, kroimy na porcje, ewentualnie doprawiamy sos przyprawami. Podajemy comber z ryżem lub ziemniakami oraz ugotowanymi jarzynami: czerwoną kapustą lub buraczkami.

ocena:

Comber barani w śmietanie

składniki

  • 1 cały comber barani
  • 250 ml jasnego piwa
  • 250 ml octu 6%
  • 250 ml wody
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • po 10 ziaren: ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
  • liść laurowy
  • 500 ml śmietany 18%
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso oczyszczamy z tłuszczu, myjemy i osuszamy. Z octu, piwa, wody, obranej i pokrojonej w plastry cebuli, ziela angielskiego, rozgniecionych jagód jałowca, pieprzu i liścia laurowego zagotowujemy marynatę. Mięso układamy w kamiennym lub szklanym naczyniu i zalewamy gorącą marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 4 dni, co 12 godzin mięso obracamy na drugą stronę. Przed pieczeniem mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy i nacieramy solą, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem oraz zmielonym pieprzem. Pozostawiamy na godzinę, następnie wkładamy comber do brytfanki, polewamy go kilkoma łyżkami roztopionego masła i pieczemy w temperaturze 200ºC. Co jakiś czas polewamy comber masłem. Gdy jest już przysmażony, oprószamy go mąką i oblewamy śmietaną. Powinna być gęsta i kwaśna. Comber barani pieczemy mniej więcej 2 godziny. Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je, kroimy na porcje, ewentualnie doprawiamy sos przyprawami. Podajemy comber z ryżem lub ziemniakami oraz ugotowanymi jarzynami: czerwoną kapustą lub buraczkami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję