menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Combry nacieramy solą, pieprzem i jałowcówką. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. W rondlu rozgrzewamy masło i obsmażamy combry ze wszystkich stron aż do zrumienienia. Wyjmujemy i odstawiamy na bok, a na tłuszczu obsmażamy obrane ząbki czosnku, albo cząstki pomarańczy, czy jabłek, aż do zrumienienia. Obsmażone combry nacinamy w poprzek co 2–3 cm i w nacięcia wkładamy ząbki czosnku lub cząstki pomarańczy (jabłek). Polewamy częścią tłuszczu pozostałego po smażeniu. Układamy combry w brytfannie, polewamy resztą tłuszczu, dodajemy wino i wstawiamy na 15-20 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. W podobny sposób możemy przyrządzić combry z dzika lub jelenia.

ocena:

Comber z sarny szpikowany

składniki

  • 2 combry sarnie
  • 50 ml jałowcówki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 12 ząbków czosnku lub 2 obrane, wypestkowane i odwłóknione pomarańcze lub 2 kwaśne jabłka
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Combry nacieramy solą, pieprzem i jałowcówką. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. W rondlu rozgrzewamy masło i obsmażamy combry ze wszystkich stron aż do zrumienienia. Wyjmujemy i odstawiamy na bok, a na tłuszczu obsmażamy obrane ząbki czosnku, albo cząstki pomarańczy, czy jabłek, aż do zrumienienia. Obsmażone combry nacinamy w poprzek co 2–3 cm i w nacięcia wkładamy ząbki czosnku lub cząstki pomarańczy (jabłek). Polewamy częścią tłuszczu pozostałego po smażeniu. Układamy combry w brytfannie, polewamy resztą tłuszczu, dodajemy wino i wstawiamy na 15-20 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. W podobny sposób możemy przyrządzić combry z dzika lub jelenia.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję