menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Comber z sarny myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem oraz rozgniecionymi jagodami jałowca. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Słoninę kroimy w cienkie plasterki i owijamy nimi mięso. W brytfance układamy przygotowany comber i polewamy połową masła, roztopionego na patelni. Wstawiamy brytfankę do nagrzanego do 220° piekarnika, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°. Pieczemy mięso przez około godzinę. Pod koniec pieczenia, gdy słoninka jest zarumieniona, zdejmujemy ją do brytfanki i posypujemy kilkakrotnie comber cukrem pudrem. Cukier powoduje kruszenie mięsa i daje kruchą powłokę na powierzchni mięsa. Usuwamy słoninę. Mąkę mieszamy ze śmietaną oraz sokiem wyciśniętym z cytryn. Zagotowujemy i dolewamy do brytfanki z combrem. Chwilę gotujemy razem, następnie wyjmujemy mięso i dodajemy do sosu resztę masła, intensywnie roztrzepujemy sos trzepaczką. Ubitym sosem oblewamy mięso na półmisku.

ocena:

Comber z sarny

składniki

-1 kg combra z sarny
-100 g słoniny
-300 ml śmietany 18-22%
-5 jagód jałowca
-2 cytryny
-1 łyżeczka mąki
-150 g masła
-30 g cukru pudru
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Comber z sarny myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem oraz rozgniecionymi jagodami jałowca. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Słoninę kroimy w cienkie plasterki i owijamy nimi mięso. W brytfance układamy przygotowany comber i polewamy połową masła, roztopionego na patelni. Wstawiamy brytfankę do nagrzanego do 220° piekarnika, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°. Pieczemy mięso przez około godzinę. Pod koniec pieczenia, gdy słoninka jest zarumieniona, zdejmujemy ją do brytfanki i posypujemy kilkakrotnie comber cukrem pudrem. Cukier powoduje kruszenie mięsa i daje kruchą powłokę na powierzchni mięsa. Usuwamy słoninę. Mąkę mieszamy ze śmietaną oraz sokiem wyciśniętym z cytryn. Zagotowujemy i dolewamy do brytfanki z combrem. Chwilę gotujemy razem, następnie wyjmujemy mięso i dodajemy do sosu resztę masła, intensywnie roztrzepujemy sos trzepaczką. Ubitym sosem oblewamy mięso na półmisku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję