menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Copa i kartoflok, to potrawy, które śląskie gospodynie przygotowywały dla młodych pomocnic podczas skubania pierza. Kartoflok jest jedną z wielu odmian babki ziemniaczanej, natomiast copa wyróżnia się w swojej kategorii, dlatego przytaczam przepis. Ziemniaki obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce. Dodajemy mąkę i sól. Okrągłą formę smarujemy tłuszczem i nakładamy do niej utarte ziemniaki. Węgierki myjemy, przepoławiamy i już bez pestek, układamy gęsto na wierzchu. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180°. Podajemy z cukrem.

ocena:

Copa – Śląsk

składniki

-2 kg ziemniaków
-1 kg śliwek węgierek
-1 łyżka mąki
-1 łyżka masła lub w oryginale gęsiego smalcu
-szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Copa i kartoflok, to potrawy, które śląskie gospodynie przygotowywały dla młodych pomocnic podczas skubania pierza. Kartoflok jest jedną z wielu odmian babki ziemniaczanej, natomiast copa wyróżnia się w swojej kategorii, dlatego przytaczam przepis. Ziemniaki obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce. Dodajemy mąkę i sól. Okrągłą formę smarujemy tłuszczem i nakładamy do niej utarte ziemniaki. Węgierki myjemy, przepoławiamy i już bez pestek, układamy gęsto na wierzchu. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180°. Podajemy z cukrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję