menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cielęcinę kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem zwilżonym wodą, żeby mięso się do niego nie przyklejało. Z musztardy, tymianku i posiekanego czosnku robimy pastę, smarujemy nią mięso po jednej stronie i przykrywamy plasterkiem szynki i żółtego sera. Sznycle składamy na pół, spinamy wykałaczką i panierujemy kolejno w mące, roztrzepanych jajach i bułce tartej, wymieszanej z solą i pieprzem. Sznycle smażymy z obu stron na rumiano na gorącym oleju, następnie zmniejszamy ogień i chwilę trzymamy pod przykryciem, żeby doszły.

ocena:

Cordon bleu

składniki

  • 1 kg cielęciny – na sznycle
  • 150 g żółtego sera (np. ementaler), pokrojonego w plastry
  • 150 g szynki w plastrach
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 jajka
  • ok. 100 g musztardy (np. estragonowej)
  • 2 łyżki koperku
  • słodka papryka, tymianek
  • 100 g mąki
  • 50 g bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cielęcinę kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem zwilżonym wodą, żeby mięso się do niego nie przyklejało. Z musztardy, tymianku i posiekanego czosnku robimy pastę, smarujemy nią mięso po jednej stronie i przykrywamy plasterkiem szynki i żółtego sera. Sznycle składamy na pół, spinamy wykałaczką i panierujemy kolejno w mące, roztrzepanych jajach i bułce tartej, wymieszanej z solą i pieprzem. Sznycle smażymy z obu stron na rumiano na gorącym oleju, następnie zmniejszamy ogień i chwilę trzymamy pod przykryciem, żeby doszły.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję