menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W mikserze ubijamy jajko, żółtka, cukier i mascarpone. W rondlu doprowadzamy do wrzenia mleko, śmietanę, kawę i wanilię. Zmniejszamy ogień i gotujemy razem około 2-3 minut. Do prawie wrzącego mleka dodajemy ubitą masę i dokładnie mieszamy. Całość przecedzamy przez sito. Następnie płyn jeszcze raz podgrzewamy i ubijamy w mikserze do momentu, gdy zacznie gęstnieć. Krem wlewamy do szklanek typu long drink, schładzamy kilka godzin w lodówce. Deser serwujemy posypany kakao.

ocena:

Creme brulee z mascarpone

składniki

  • 50 ml mleka
  • 450 ml śmietany kremówki lub tortowej
  • pół laski wanilii
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g sera mascarpone
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • kakao do posypania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W mikserze ubijamy jajko, żółtka, cukier i mascarpone. W rondlu doprowadzamy do wrzenia mleko, śmietanę, kawę i wanilię. Zmniejszamy ogień i gotujemy razem około 2-3 minut. Do prawie wrzącego mleka dodajemy ubitą masę i dokładnie mieszamy. Całość przecedzamy przez sito. Następnie płyn jeszcze raz podgrzewamy i ubijamy w mikserze do momentu, gdy zacznie gęstnieć. Krem wlewamy do szklanek typu long drink, schładzamy kilka godzin w lodówce. Deser serwujemy posypany kakao.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję