X

Czego szukasz?

Przepis
DeseryWalentynki

Creme brulee z mascarpone

Składniki

  • 50 ml mleka
  • 450 ml śmietany kremówki lub tortowej
  • pół laski wanilii
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g sera mascarpone
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania

W mikserze ubijamy jajko, żółtka, cukier i mascarpone. W rondlu doprowadzamy do wrzenia mleko, śmietanę, kawę i wanilię. Zmniejszamy ogień i gotujemy razem około 2-3 minut. Do prawie wrzącego mleka dodajemy ubitą masę i dokładnie mieszamy. Całość przecedzamy przez sito. Następnie płyn jeszcze raz podgrzewamy i ubijamy w mikserze do momentu, gdy zacznie gęstnieć. Krem wlewamy do szklanek typu long drink, schładzamy kilka godzin w lodówce. Deser serwujemy posypany kakao.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również