menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy farsz: Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody i odcedzamy lekko twardy. Na łyżce oleju lub oliwy smażymy posiekany czosnek, cebulę, jednego obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę pomidora. Na koniec dodajemy mielone mięso.

Do przesmażonego farszu dodajemy pozostałe pokrojone w kostkę i obrane ze skóry pomidory, tarty żółty ser, jaja oraz ryż. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Cukinie przekrawamy i wydrążamy część miąższu ze środka. Możemy je od razu ułożyć w brytfance wysmarowanej olejem.

Na cukinie nakładamy farsz. Polewamy resztką oleju lub oliw, dolewamy wywar (możemy też posypać odrobiną tartego żółtego sera) i wstawiamy brytfankę do nagrzanego do 160ºC piekarnika.

Po 40 minut wyjmujemy brytfankę. Serwujemy cukinie posypując je po wierzchu świeżymi ziołami.

ocena:

Cukinia faszerowana

składniki

  • 4  średniej wielkości cukinie
  • 2 małe pomidory
  • 100 g ryżu
  • 350 g mielonego mięsa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • 150 ml wywaru mięsnego
  • ew. 50 g tartego żółtego sera
  • pęczek świeżych ziół: tymianek, rozmaryn, oregano lub
  • pietruszka, koperek
  • 5 łyżek oleju lub oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy farsz: Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody i odcedzamy lekko twardy. Na łyżce oleju lub oliwy smażymy posiekany czosnek, cebulę, jednego obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę pomidora. Na koniec dodajemy mielone mięso.

Do przesmażonego farszu dodajemy pozostałe pokrojone w kostkę i obrane ze skóry pomidory, tarty żółty ser, jaja oraz ryż. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Cukinie przekrawamy i wydrążamy część miąższu ze środka. Możemy je od razu ułożyć w brytfance wysmarowanej olejem.

Na cukinie nakładamy farsz. Polewamy resztką oleju lub oliw, dolewamy wywar (możemy też posypać odrobiną tartego żółtego sera) i wstawiamy brytfankę do nagrzanego do 160ºC piekarnika.

Po 40 minut wyjmujemy brytfankę. Serwujemy cukinie posypując je po wierzchu świeżymi ziołami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję