menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cukinię myjemy i kroimy na kilkucentymetrowe odcinki. Wątróbkę czyścimy, płuczemy, osączamy i oprószamy mąką. Smażymy na oleju z pokrojoną w kostkę cebulką. Po usmażeniu solimy i pozostawiamy do ostygnięcia. Siekamy jaja na twardo, wątróbkę i doprawiamy posiekaną szałwią i pieprzem. Farsz nakładamy na plastry cukini. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim cukinię. Wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie kładziemy na każdym kawałku cukini po kawałeczku masła i polewamy śmietaną przyprawioną solą i pieprzem. Zapiekamy jeszcze 15 minut.

ocena:

Cukinia z wątróbką

składniki

  • 1 kg cukini
  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 3 jajka – w tym dwa ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 125 ml śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • mąka do obtoczenia wątróbki
  • świeża szałwia
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cukinię myjemy i kroimy na kilkucentymetrowe odcinki. Wątróbkę czyścimy, płuczemy, osączamy i oprószamy mąką. Smażymy na oleju z pokrojoną w kostkę cebulką. Po usmażeniu solimy i pozostawiamy do ostygnięcia. Siekamy jaja na twardo, wątróbkę i doprawiamy posiekaną szałwią i pieprzem. Farsz nakładamy na plastry cukini. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim cukinię. Wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie kładziemy na każdym kawałku cukini po kawałeczku masła i polewamy śmietaną przyprawioną solą i pieprzem. Zapiekamy jeszcze 15 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję