menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Każde z warzyw możemy dowolnie przygotować, a mianowicie przekroić na pół, na ćwiartki, w plastry, grillować w całości, układać bezpośrednio na ruszcie lub w łódeczkach z folii aluminiowej. Jeżeli ułożymy warzywa na tackach lub zawiniemy w folię, to możemy je piec na ognisku. Układamy je wtedy na gasnącym żarze, dosłownie na kilka minut. Każde z warzyw możemy dowolnie przyprawić. Największą popularnością cieszą się zestawy przypraw śródziemnomorskich lub ostrych – meksykańskich. Bakłażana, pomidory i paprykę grillujemy w całości, z tym, że bakłażana i paprykę obracamy, a gdy sczernieje skórka zawijamy w wilgotny papier i po pewnym czasie usuwamy skórkę. Pomidora trzeba naciąć od góry po 5 minutach grillowania, żeby skórka sama nie popękała. Bakłażana po pokrojeniu w plastry solimy i po pół godzinie usuwamy z jego powierzchni nagromadzony sok, dzięki temu bakłażan nie zgorzknieje. Uważam, że zabieg ten w przypadku skazania bakłażana na grilla nie jest niezbędny, ale podaję go pro forma, gdyż niektórzy polecają go również przed pieczeniem. Grillowane warzywa po pokrojeniu doprawiamy dowolnym sosem lub podajemy w całości z dipami. Czas pieczenia warzyw jest różny, zależy od tego czy warzywo ma grubszą, czy cieńszą skórkę, od stopnia nagrzania grilla i od tego, czy warzywo układamy bezpośrednio na ruszcie, czy wykorzystujemy folię aluminiową. Jeszcze inny jest czas pieczenia dla warzyw faszerowanych.   1. Cukinia, kabaczek, bakłażan – w plastrach ok. 4–6 minut z każdej strony. 2. Bakłażan w całości 20–30 minut ( w trakcie grillowania bakłażana obracamy) 3. Pomidory – w całości 10 minut, przekrojone na pół – 3–5 minut 4. Papryka w całości – po 5 minut z każdej strony 5. Cebula – w całości 20 minut (dobrze jest ją wcześniej podgotować przez 10 minut), pokrojona w plastry lub w ćwiartki – 4–8 minut z każdej strony (plastry dobrze jest spiąć wykałaczką 6. Czosnek – w całości do 45 minut, obrane ząbki po 5 minut z każdej strony 7. Cykoria – w połówkach po 3-5 minut z każdej strony 8. Ogórek – przekrojony na pół  ok. 6 minut   W trakcie grillowania smarujemy warzywa przynajmniej samą oliwą, ale dobrze jest też pomyśleć o wykorzystaniu sosów do sałatek i bejc do mięs. Warzywa pokrojone i przyprawione po zawinięciu w folię grillujemy ok. 8–10 minut.

ocena:

Cukinie, bakłażany, ogórki lub inne warzywa z grilla

składniki

Na jedną osobę do wyboru

  • 1 ogórek
  • kilka plastrów bakłażana
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • kilka plastrów kabaczka
  • 1 papryka
  • 1 cykoria

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Każde z warzyw możemy dowolnie przygotować, a mianowicie przekroić na pół, na ćwiartki, w plastry, grillować w całości, układać bezpośrednio na ruszcie lub w łódeczkach z folii aluminiowej. Jeżeli ułożymy warzywa na tackach lub zawiniemy w folię, to możemy je piec na ognisku. Układamy je wtedy na gasnącym żarze, dosłownie na kilka minut. Każde z warzyw możemy dowolnie przyprawić. Największą popularnością cieszą się zestawy przypraw śródziemnomorskich lub ostrych – meksykańskich. Bakłażana, pomidory i paprykę grillujemy w całości, z tym, że bakłażana i paprykę obracamy, a gdy sczernieje skórka zawijamy w wilgotny papier i po pewnym czasie usuwamy skórkę. Pomidora trzeba naciąć od góry po 5 minutach grillowania, żeby skórka sama nie popękała. Bakłażana po pokrojeniu w plastry solimy i po pół godzinie usuwamy z jego powierzchni nagromadzony sok, dzięki temu bakłażan nie zgorzknieje. Uważam, że zabieg ten w przypadku skazania bakłażana na grilla nie jest niezbędny, ale podaję go pro forma, gdyż niektórzy polecają go również przed pieczeniem. Grillowane warzywa po pokrojeniu doprawiamy dowolnym sosem lub podajemy w całości z dipami. Czas pieczenia warzyw jest różny, zależy od tego czy warzywo ma grubszą, czy cieńszą skórkę, od stopnia nagrzania grilla i od tego, czy warzywo układamy bezpośrednio na ruszcie, czy wykorzystujemy folię aluminiową. Jeszcze inny jest czas pieczenia dla warzyw faszerowanych.   1. Cukinia, kabaczek, bakłażan – w plastrach ok. 4–6 minut z każdej strony. 2. Bakłażan w całości 20–30 minut ( w trakcie grillowania bakłażana obracamy) 3. Pomidory – w całości 10 minut, przekrojone na pół – 3–5 minut 4. Papryka w całości – po 5 minut z każdej strony 5. Cebula – w całości 20 minut (dobrze jest ją wcześniej podgotować przez 10 minut), pokrojona w plastry lub w ćwiartki – 4–8 minut z każdej strony (plastry dobrze jest spiąć wykałaczką 6. Czosnek – w całości do 45 minut, obrane ząbki po 5 minut z każdej strony 7. Cykoria – w połówkach po 3-5 minut z każdej strony 8. Ogórek – przekrojony na pół  ok. 6 minut   W trakcie grillowania smarujemy warzywa przynajmniej samą oliwą, ale dobrze jest też pomyśleć o wykorzystaniu sosów do sałatek i bejc do mięs. Warzywa pokrojone i przyprawione po zawinięciu w folię grillujemy ok. 8–10 minut.