menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Myjemy cukinię oraz ogórka i odcinamy czubki. Przecinam je wzdłuż i wydrążamy łyżeczką miąższ. Wycięty miąższ siekamy. Obieramy i siekamy czosnek. Obieramy i siekamy szalotki. Wrzucamy do rondelka szalotki, czosnek i miąższ z cukinii. Dusimy przez 5 minut na niewielkim ogniu. Dodajemy przyprawę prowansalską, sól i pieprz. Wydrążoną cukinię napełniamy farszem. Połówki ogórka i układamy na  nim kawałki masła i plastry cebuli, posypujemy przyprawą prowansalską. Robimy łódeczki z folii lub też wykorzystujemy tackę aluminiową. Warzywa powinny być od spodu posmarowane oliwą lub podlane łyżką wody. Kładziemy tackę  z warzywami na grillu. W tym czasie myjemy i siekamy liście mięty. Mieszamy je z kozim twarożkiem, kminkiem, solą i pieprzem, ewentualnie jeśli masa jest zbyt sucha, to z odrobiną oliwy. W trakcie grillowania nakładamy na cukinię i ogórka kozi ser z miętą. Grillujemy 5–7 minut. Zamiast koziego serka możemy użyć białego twarożku wymieszanego z posiekanym koperkiem, natką pietruszki i czosnkiem.

ocena:

Cukinie i ogórki faszerowane kozim serem i miętą

składniki

Na jedna osobę:

  • 1 niewielka cukinia i 1 ogórek
  • 100 g koziego serka
  • 1 szalotka
  • 1 mała biała lub czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 30 ml oliwy
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy prowansalskiej (lub wybrane zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber
  • ogrodowy, lebiodka, majeranek)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Myjemy cukinię oraz ogórka i odcinamy czubki. Przecinam je wzdłuż i wydrążamy łyżeczką miąższ. Wycięty miąższ siekamy. Obieramy i siekamy czosnek. Obieramy i siekamy szalotki. Wrzucamy do rondelka szalotki, czosnek i miąższ z cukinii. Dusimy przez 5 minut na niewielkim ogniu. Dodajemy przyprawę prowansalską, sól i pieprz. Wydrążoną cukinię napełniamy farszem. Połówki ogórka i układamy na  nim kawałki masła i plastry cebuli, posypujemy przyprawą prowansalską. Robimy łódeczki z folii lub też wykorzystujemy tackę aluminiową. Warzywa powinny być od spodu posmarowane oliwą lub podlane łyżką wody. Kładziemy tackę  z warzywami na grillu. W tym czasie myjemy i siekamy liście mięty. Mieszamy je z kozim twarożkiem, kminkiem, solą i pieprzem, ewentualnie jeśli masa jest zbyt sucha, to z odrobiną oliwy. W trakcie grillowania nakładamy na cukinię i ogórka kozi ser z miętą. Grillujemy 5–7 minut. Zamiast koziego serka możemy użyć białego twarożku wymieszanego z posiekanym koperkiem, natką pietruszki i czosnkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję