menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Buraki najlepiej jest zgodnie z przepisem staropolskim piec w piekarniku (bez obierania!). Następnie, już po ostudzeniu, buraki obieramy i zależnie od upodobań kroimy w cienkie plasterki, w grubsze plasterki lub ucieramy na tarce do jarzyn (też niektórzy ucierają ćwikłę na drobnej inni na grubszej tarce). Zgodnie ze staropolskim przepisem pana Mikołaja Reja najlepiej jest ją pokroić w talarki. Dalej, zależnie od wariantu, możemy zalać buraczki octem winnym, rozcieńczonym z wodą, dodać łyżkę sparzonych ziarenek kminku oraz kilka łyżek świeżo utartego chrzanu. Jeśli jednak chcemy sobie pozwolić na wariant świąteczny powinniśmy zamiast octu winnego dodać zakwas buraczany z sokiem z cytryny oraz wino. Oczywiście warto spróbować wymieszaną ćwikłę i w razie potrzeby doprawić ją cukrem i solą. Zgodnie z przepisem podanym nam poniżej przez M. Reja najlepiej włożyć ćwikłę do kamiennego lub szklanego naczynia i postawić w chłodne miejsce pod przykryciem na dwa dni. Cała ćwikła powinna być przykryta sokiem chrzanowo- winnym.

ocena:

Ćwikła

składniki

1 kg buraków ćwikłowych
1 łyżka kminku
70 g świeżo utartego chrzanu
100 ml octu winnego
lub:
125 ml zakwasu buraczanego
125 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki soku z cytryny
cukier, sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Buraki najlepiej jest zgodnie z przepisem staropolskim piec w piekarniku (bez obierania!). Następnie, już po ostudzeniu, buraki obieramy i zależnie od upodobań kroimy w cienkie plasterki, w grubsze plasterki lub ucieramy na tarce do jarzyn (też niektórzy ucierają ćwikłę na drobnej inni na grubszej tarce). Zgodnie ze staropolskim przepisem pana Mikołaja Reja najlepiej jest ją pokroić w talarki. Dalej, zależnie od wariantu, możemy zalać buraczki octem winnym, rozcieńczonym z wodą, dodać łyżkę sparzonych ziarenek kminku oraz kilka łyżek świeżo utartego chrzanu. Jeśli jednak chcemy sobie pozwolić na wariant świąteczny powinniśmy zamiast octu winnego dodać zakwas buraczany z sokiem z cytryny oraz wino. Oczywiście warto spróbować wymieszaną ćwikłę i w razie potrzeby doprawić ją cukrem i solą. Zgodnie z przepisem podanym nam poniżej przez M. Reja najlepiej włożyć ćwikłę do kamiennego lub szklanego naczynia i postawić w chłodne miejsce pod przykryciem na dwa dni. Cała ćwikła powinna być przykryta sokiem chrzanowo- winnym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję