menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Nerki myjemy, przekrajamy na pół i moczymy w wodzie. Następnie gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i płuczemy. Kroimy nerki w pół plasterki o grubości pół cm, wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy z wszystkich stron. Po usmażeniu oprószamy nerki mąką, podlewamy kieliszkiem czerwonego wina i dusimy pod przykryciem 5–10 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, innymi przyprawami oraz dolewamy słodką śmietankę. Mieszamy i podajemy na stół.

ocena:

Cynadry wieprzowe

składniki

  • 1 kg nerek wieprzowych
  • 100 ml czerwonego wina typu madera lub porto
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml śmietanki
  • szczypta gałki muszkatołowej lub imbiru
  • sól, pieprz utłuczony lub grubo zmielony

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Nerki myjemy, przekrajamy na pół i moczymy w wodzie. Następnie gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i płuczemy. Kroimy nerki w pół plasterki o grubości pół cm, wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy z wszystkich stron. Po usmażeniu oprószamy nerki mąką, podlewamy kieliszkiem czerwonego wina i dusimy pod przykryciem 5–10 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, innymi przyprawami oraz dolewamy słodką śmietankę. Mieszamy i podajemy na stół.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję