menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy olej. Dalej miksując powoli wsypujemy cukier, pastę waniliową, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Powoli dodajemy jajka oraz na przemiennie mąkę i jogurt/śmietanę. Na koniec kawa i kakao. Miksujemy dokładnie. Teraz delikatnie mieszamy cukinię. Blachę tortową (26cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( z termoobiegiem ) i pieczemy ok. 70- 80 min. Ciasto wygląda na troszkę zakalcowate ale jest po prostu baaardzo wilgotne 🙂

ocena:

Czekoladowe ciasto cukiniowe

składniki

  • 115 g miękkiego masła
  • pół szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 duże szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach i odsączonej
  • 2 jajka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub gęstej śmietany ( u mnie jogurt)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy olej. Dalej miksując powoli wsypujemy cukier, pastę waniliową, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Powoli dodajemy jajka oraz na przemiennie mąkę i jogurt/śmietanę. Na koniec kawa i kakao. Miksujemy dokładnie. Teraz delikatnie mieszamy cukinię. Blachę tortową (26cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( z termoobiegiem ) i pieczemy ok. 70- 80 min. Ciasto wygląda na troszkę zakalcowate ale jest po prostu baaardzo wilgotne 🙂

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję