menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do garnka wlej 3 litry wody i postaw na średni ogień. Lekko posól i popieprz. Dodaj mięso i liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj 40 minut.
Po tym czasie obierz marchewkę, selera i pietruszkę. Pokrój dość grube w 5 cm paski i wrzuć do garnka. Pora posiekaj w 1 cm talarki, cebulę obierz i opal nad palnikiem. Dodaj do wywaru.
Po upływie 30 minut dodaj suszone jabłka oraz wiśnie. Gotuj jeszcze 30 minut. Następnie gęsią krew wlej do miski i wymieszaj z mąką za pomocą rózgi.
Gdy we krwi nie będzie grudek wlej kilka chochelek wywaru i wymieszaj w celu zahartowania. Teraz możesz wlać mieszaninę do wywaru cały czas mieszając.
Od tego momentu zupy już nie gotujemy tylko lekko podgrzewamy. Dopraw octem, cukrem oraz solą i pieprzem. Podawaj z ziemniakami z wody na osobnym talerzu.

ocena:

Czernina albo czarnina

składniki

  • korpus lub skrzydła, szyja, serce, żołądek z gęsi
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • garść płatków suszonych jabłek lub 1 całe jabłko
  • 300 g wiśni drylowanych
  • 400 ml krwi gęsiej
  • 2 łyżki mąki
  • 50 ml octu z czerwonego wina lub jabłkowego
  • pół szklanki cukru
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do garnka wlej 3 litry wody i postaw na średni ogień. Lekko posól i popieprz. Dodaj mięso i liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj 40 minut.
Po tym czasie obierz marchewkę, selera i pietruszkę. Pokrój dość grube w 5 cm paski i wrzuć do garnka. Pora posiekaj w 1 cm talarki, cebulę obierz i opal nad palnikiem. Dodaj do wywaru.
Po upływie 30 minut dodaj suszone jabłka oraz wiśnie. Gotuj jeszcze 30 minut. Następnie gęsią krew wlej do miski i wymieszaj z mąką za pomocą rózgi.
Gdy we krwi nie będzie grudek wlej kilka chochelek wywaru i wymieszaj w celu zahartowania. Teraz możesz wlać mieszaninę do wywaru cały czas mieszając.
Od tego momentu zupy już nie gotujemy tylko lekko podgrzewamy. Dopraw octem, cukrem oraz solą i pieprzem. Podawaj z ziemniakami z wody na osobnym talerzu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję