menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę płuczemy, cienko szatkujemy i wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 7-8 minut, odcedzamy. Jabłka kroimy w cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Czosnek i cebulę siekamy. W rondlu rozpuszczamy smalec. Osobiście polecam Państwu przyrządzanie takiej kapusty jako dodatku do gęsi lub kaczki i wtedy najlepiej jest zamiast smalcu używać tłuszczu, wytopionego podczas pieczenia. Na gorący tłuszcz wrzucamy majeranek, posiekany czosnek, cebulę, ziele angielskie, goździki, liść laurowy oraz gniazda nasienne z pokrojonych jabłek. Dusimy razem, a następnie dodajemy kapustę, rodzynki, pokrojone jabłka. Zalewamy całość winem i mieszamy. Dusimy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Jeśli równocześnie pieczemy kaczkę lub gęś, to sukcesywnie zlewamy do garnka z kapustą wytapiający się tłuszcz.

ocena:

Czerwona kapusta z rodzynkami

składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 g rodzynek, 500 g zielonych kwaśnych jabłek
  • kilka ząbków czosnku, 2 cebule
  • 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, kminek
  • majeranek, sól, cukier, pieprz
  • 100 g smalcu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę płuczemy, cienko szatkujemy i wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 7-8 minut, odcedzamy. Jabłka kroimy w cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Czosnek i cebulę siekamy. W rondlu rozpuszczamy smalec. Osobiście polecam Państwu przyrządzanie takiej kapusty jako dodatku do gęsi lub kaczki i wtedy najlepiej jest zamiast smalcu używać tłuszczu, wytopionego podczas pieczenia. Na gorący tłuszcz wrzucamy majeranek, posiekany czosnek, cebulę, ziele angielskie, goździki, liść laurowy oraz gniazda nasienne z pokrojonych jabłek. Dusimy razem, a następnie dodajemy kapustę, rodzynki, pokrojone jabłka. Zalewamy całość winem i mieszamy. Dusimy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Jeśli równocześnie pieczemy kaczkę lub gęś, to sukcesywnie zlewamy do garnka z kapustą wytapiający się tłuszcz.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję