X

Czego szukasz?

Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby

Czerwona (modro) kapusta – Śląsk

Składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 200 g wędzonego boczku
  • ocet, sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

Cebulę i boczek kroimy w kostkę i razem podsmażamy. Kapustę kroimy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na pół miękko. Po 10 minutach odcedzamy, pozostawiając trochę wywaru. Dodajemy sól, ocet, pieprz, cukier i cebulę oraz boczek. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu dolewając w razie potrzeby trochę wody. W rejonach Podbeskidzia dodaje się jeszcze do gotowania pokrojone w słupki 2 kwaśne jabłka i pół łyżeczki kminku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również