menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce jak na placki. Masę osączamy na sicie, dodajemy mąkę, cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Dodajemy sól i sporo pieprzu do smaku. Brytfankę smarujemy obficie smalcem, nakładamy masę ziemniaczaną i polewamy po wierzchu roztopionym smalcem. Pieczemy w temp. 200-220°C przez około pół godziny.

ocena:

Czeska zapiekanka ziemniaczana

składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • kostka smalcu – ok. 200 g
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce jak na placki. Masę osączamy na sicie, dodajemy mąkę, cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Dodajemy sól i sporo pieprzu do smaku. Brytfankę smarujemy obficie smalcem, nakładamy masę ziemniaczaną i polewamy po wierzchu roztopionym smalcem. Pieczemy w temp. 200-220°C przez około pół godziny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję