menu
fot. Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiej przez sito oprósz solą i cukrem a następnie posiekaj z dodatkiem masła. Dodaj wrzącą wodę oraz wódkę i wyrób ciasto rękoma, do czasu aż stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ręki. Ciasto włóż do miski i schładzaj przez około 1 godzinę. W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, zeszklić na nim posiekane w kostkę cebulę i czosnek. Teraz dodaj mięso, wymieszaj, smaż razem około 5 minut i odstaw do wystudzenia. W moździerzu utrzyj sól, pieprz kolorowy i kolendrę. Do mięsa dodaj teraz utarte przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Jeżeli brakuje ostrości dodaj jeszcze suszone chilli. Gotowe ciasto podziel na 6-8 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na krążki wielkości ok. 14 cm. Na każdym krążku ułóż porcję farszu, pozostawiając wolne brzegi i sklej w zgrabne pierogi. Czubureki smaż na sporej ilości tłuszczu ze wszystkich stron na rumiano – około 5 min

ocena:

Czubureki

składniki

  • 500 g mąki (około 3 szklanek)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 60 g masła
  • 2 łyżki wódki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
Farsz:
  • 600 g mięsa mielonego baranio-wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • olej do smażenia
  • sól morska i pieprz kolorowy w ziarnach
  • ew. suszone płatki chilli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiej przez sito oprósz solą i cukrem a następnie posiekaj z dodatkiem masła. Dodaj wrzącą wodę oraz wódkę i wyrób ciasto rękoma, do czasu aż stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ręki. Ciasto włóż do miski i schładzaj przez około 1 godzinę. W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, zeszklić na nim posiekane w kostkę cebulę i czosnek. Teraz dodaj mięso, wymieszaj, smaż razem około 5 minut i odstaw do wystudzenia. W moździerzu utrzyj sól, pieprz kolorowy i kolendrę. Do mięsa dodaj teraz utarte przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Jeżeli brakuje ostrości dodaj jeszcze suszone chilli. Gotowe ciasto podziel na 6-8 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na krążki wielkości ok. 14 cm. Na każdym krążku ułóż porcję farszu, pozostawiając wolne brzegi i sklej w zgrabne pierogi. Czubureki smaż na sporej ilości tłuszczu ze wszystkich stron na rumiano – około 5 min

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję