menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Obrane ziemniaki kroimy na połówki, a umyte i dokładnie osuszone mięso w kostkę. Do dużego, ciężkiego garnka (najlepiej żeliwnego lub brytfanny do pieczenia drobiu) wlewamy olej, a gdy się rozgrzeje, obsmażmy na nim mięso. Zdejmujemy naczynie z ognia, wsypujemy namoczoną wcześniej fasolę, wrzucamy obrane cebule i ziemniaki, a na wierzchu rozkładamy wypłukaną kaszę. Wlewamy wywar. Przyprawiamy lekko solą i pieprzem, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Wstawiamy potrawę do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy 3-4 godziny, dolewając w razie potrzeby trochę gorącej wody. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy z garnka cebulę. Gotowy czulent podajemy z małosolnymi ogórkami lub surówką z kiszonej kapusty.

ocena:

Czulent z wołowiny

składniki

  • 8 małych ziemniaków
  • 500 g mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 100 g gęsiego lub kurzego smalcu albo oleju
  • 1 niepełna szklanka pęczaku lub kaszy perłowej
  • 1 l wywaru wołowego lub drobiowego (może byc z kostki)
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Obrane ziemniaki kroimy na połówki, a umyte i dokładnie osuszone mięso w kostkę. Do dużego, ciężkiego garnka (najlepiej żeliwnego lub brytfanny do pieczenia drobiu) wlewamy olej, a gdy się rozgrzeje, obsmażmy na nim mięso. Zdejmujemy naczynie z ognia, wsypujemy namoczoną wcześniej fasolę, wrzucamy obrane cebule i ziemniaki, a na wierzchu rozkładamy wypłukaną kaszę. Wlewamy wywar. Przyprawiamy lekko solą i pieprzem, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Wstawiamy potrawę do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy 3-4 godziny, dolewając w razie potrzeby trochę gorącej wody. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy z garnka cebulę. Gotowy czulent podajemy z małosolnymi ogórkami lub surówką z kiszonej kapusty.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję