menu
fot. Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę kukurydzianą ugotuj w mleku z 2 łyżkami cukru. Odstaw, żeby przestygła, ale nie stężała. Przygotuj 4 pucharki, foremki do crème brûlée lub słoiczki. Na dno każdego naczynia wyłóż lekko ciepłą kaszę, wyrównaj wierzch łopatką lub łyżką. Wstaw naczynia do lodówki na 2 godziny. W rondlu zagotuj śmietanę z cukrem, dodaj skórkę cytrynową i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Nie doprowadzając do wrzenia, mieszaj całość, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw masę, żeby wystygła. Kiedy zacznie tężeć, wylej ją na mamałygę jako drugą warstwę deseru i ponownie wstaw naczynia do lodówki. Kilka malin zostaw do dekoracji. Resztę zmiksuj z cukrem pudrem, przetrzyj przez drobne sito. Przed podaniem wierzch deseru polej sosem malinowym i udekoruj całymi malinami, cukrem pudrem oraz listkami mięty.

ocena:

Deser kukurydziany z sosem malinowym

składniki

  • 100 g kaszy kukurydzianej
  • 400 ml mleka
  • 170 g cukru, najlepiej trzcinowego
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • skórka otarta z cytryny
  • 50 g cukru pudru
  • 300 g malin
  • kilka listków mięty

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę kukurydzianą ugotuj w mleku z 2 łyżkami cukru. Odstaw, żeby przestygła, ale nie stężała. Przygotuj 4 pucharki, foremki do crème brûlée lub słoiczki. Na dno każdego naczynia wyłóż lekko ciepłą kaszę, wyrównaj wierzch łopatką lub łyżką. Wstaw naczynia do lodówki na 2 godziny. W rondlu zagotuj śmietanę z cukrem, dodaj skórkę cytrynową i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Nie doprowadzając do wrzenia, mieszaj całość, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw masę, żeby wystygła. Kiedy zacznie tężeć, wylej ją na mamałygę jako drugą warstwę deseru i ponownie wstaw naczynia do lodówki. Kilka malin zostaw do dekoracji. Resztę zmiksuj z cukrem pudrem, przetrzyj przez drobne sito. Przed podaniem wierzch deseru polej sosem malinowym i udekoruj całymi malinami, cukrem pudrem oraz listkami mięty.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję