menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Krewetki osączamy z zalewy, najlepiej jest oczywiście użyć świeżych krewetek, trzeba je wówczas zblanszować, czyli potrzymać we wrzątku 2-3 minuty. Usuwamy chitynowe fragmenty. Kilka krewetek zostawiamy. Miksujemy mięso pozostałych krewetek, majonez, sok z połowy cytryny, przecier pomidorowy. Doprawiamy posiekanymi ząbkami czosnku, przyprawami. Na koniec dodajemy kilka pozostawionych wcześniej krewetek pokrojonych na mniejsze kawałki i posypujemy posiekaną dymką.

ocena:

Dip krewetkowy

składniki

  • 200 g krewetek w zalewie
  • 200 g majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
  • pół cytryny
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Krewetki osączamy z zalewy, najlepiej jest oczywiście użyć świeżych krewetek, trzeba je wówczas zblanszować, czyli potrzymać we wrzątku 2-3 minuty. Usuwamy chitynowe fragmenty. Kilka krewetek zostawiamy. Miksujemy mięso pozostałych krewetek, majonez, sok z połowy cytryny, przecier pomidorowy. Doprawiamy posiekanymi ząbkami czosnku, przyprawami. Na koniec dodajemy kilka pozostawionych wcześniej krewetek pokrojonych na mniejsze kawałki i posypujemy posiekaną dymką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję