X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimno

Dolmades – Liście winorośli faszerowane ryżem

Składniki

  • 10-12 liści winorośli
  • 250 g mielonej jagnięciny
  • 250 g ryżu
  • szklanka wywaru (może być z kostki)
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, świeża mięta

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Nie musi być całkiem miękki, gdyż "dojdzie" podczas duszenia lub wypiekania greckich "gołąbków". Ryż odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, posiekaną miętę i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy. Liście blanszujemy chwilę we wrzątku. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy brzegi liścia do środka i tak przygotowane pakieciki układamy w brytfance lub na patelni ściśle jeden obok drugiego, podsmażamy na oliwie, a następnie podlewamy wywarem i chwilę dusimy. W programie Maciej zawijał w liście winorośli plastry fety.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również