menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wkładamy sprawionego i umytego dorsza do garnka, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 10 minut. Zdejmujemy skórę z ryby i wyjmujemy ości, a mięso bardzo dokładnie ucieramy lub miksujemy z czosnkiem, dwiema łyżeczkami śmietany i czterema łyżeczkami oliwy, aż całość nabierze konsystencji puree. Masę wkładamy do niewielkiego garnka, który należy wstawić do większego, pełnego wody. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy. Dodajemy sok i drobno posiekaną skórkę z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na reszcie oliwy 4 trójkątne grzanki, nakładamy na nie grubą warstwę masy i natychmiast podajemy.

ocena:

Dorsz „pokruszony” – Bacalao desmigado

składniki

  • 500 g dorsza
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 6 łyżek śmietany
  • 6 łyżek oliwy
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • 4 trójkątne kromki pieczywa pszennego.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wkładamy sprawionego i umytego dorsza do garnka, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 10 minut. Zdejmujemy skórę z ryby i wyjmujemy ości, a mięso bardzo dokładnie ucieramy lub miksujemy z czosnkiem, dwiema łyżeczkami śmietany i czterema łyżeczkami oliwy, aż całość nabierze konsystencji puree. Masę wkładamy do niewielkiego garnka, który należy wstawić do większego, pełnego wody. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy. Dodajemy sok i drobno posiekaną skórkę z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na reszcie oliwy 4 trójkątne grzanki, nakładamy na nie grubą warstwę masy i natychmiast podajemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję