menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W zasadzie nie polecam bejc z jogurtem lub z musztardą, gdyż drób z rożna piecze się dłużej niż w kawałkach i wtedy skórka zamiast się przypiec może ulec spaleniu. Poza tym drób możemy piec w rozmaity sposób, a mianowicie na rożnie, w połówkach, nabity na mniejsze szpadki, podzielony na ćwiartki. Najdłużej pieczemy całą kaczkę – ok. 1,5– 2,5 godziny, następnie całego kurczaka – 1 godz. 15 min.– 1,5 godziny, dalej kuropatwy – ok. 40-50 minut i najkrócej przepiórki – ok. 30 minut. Oczywiście drób w kawałkach pieczemy krócej. Drób w całości możemy piec na tackach, na rożnie lub układając go bezpośrednio na ruszcie. Pamiętajmy o ustawieniu pod nim naczynia, na które będzie kapał tłuszcz. W zasadzie jeśli chcemy piec drób układając go bezpośrednio na ruszcie grilla węglowego, to powinniśmy rozżarzone drewno i węgiel rozłożyć po bokach, tak żeby tłuszcz nie mógł się zapalić. Wtedy jednak wydłuża się czas pieczenia. Jeżeli mamy drób w kawałkach to kładziemy go skórą do dołu. Poza tym niezależnie od tego czy pieczemy go w częściach, czy w całości przygotowujemy sobie oddzielnie bejcę, którą będziemy drób smarować w trakcie pieczenia. Niektórzy dodają aromatyczne przyprawy do rozżarzonego drewna lub węgla, żeby mięso przeszło dodatkowo zapachem cynamonu, skórki cytrynowej, czy goździków. Sprawdza się to szczególnie gdy przyrządzamy drób po chińsku. Można również dodać trochę drewna wiśniowego lub dębowego albo dorzucić kilka jagód i gałązek jałowca. Drób do pieczenia w całości przygotowujemy dzień wcześniej. Wcieramy w niego bejcę zarówno od wewnątrz, jak i z wierzchu i odstawiamy w chłodne miejsce. Jak już wspominałem lubię stosować do nacierania grillowany czosnek. Przed samym grillowaniem wkładamy pod luzowaną skórę kawałki masła z przyprawami. Drób przeznaczony do pieczenia w całości na rożnie, czy na ruszcie powinniśmy wcześniej ładnie uformować związując ze sobą bawełnianą nicią lub sznurkiem zarówno skrzydełka, jak i nóżki. Wtedy łatwiej będzie się go obracało nad ogniem. Wśród wielu metod grillowania kurczaka coraz większą popularnością cieszy się grillowanie na puszce piwa. Bejcowanego kurczaka nakładamy na puszkę piwa (1/3 zawartości odlewamy na później), dosypujemy do puszki mieszankę ziół i przypraw, a potem ustawiamy tę dziwaczną konstrukcję, jak trójnóg na ruszcie. Nóżki kurczaka zawijamy w folię aluminiową. Dobrze jest od czasu do czasu w trakcie pieczenia polewać kurczaka dodatkowym piwem (w sumie jeszcze ok. pół puszki). Trzeba jednak pamiętać, że aby kurczak był rzeczywiście soczysty i dobrze upieczony należy go grillować na dużym grillu z pokrywą. Takim sposobem możemy również przygotować kurczaka w piekarniku, ale to dopiero zimą, gdy zatęsknimy za biesiadowaniem na świeżym powietrzu. Drób pieczony w całości wymaga cierpliwości. Nie należy do niego bez przerwy zaglądać, zdejmować go z rusztu, ani wychładzać go w trakcie pieczenia.

ocena:

Drób z rożna w całości lub w kawałkach

składniki

  • 1 kuropatwa, lub dwie przepiórki lub ćwiartka kurczaka/kaczki na osobę
Bejce
  • dowolne na bazie oleju, ew. dodatkowo masła smakowe, które możemy wkładać pod poluzowaną skórę
  • czosnek – może być wcześniej grillowany
  • duże ilości ziół i przypraw, zależnie od naszych upodobań smakowych lub charakteru przyjęcia w ogrodzie

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W zasadzie nie polecam bejc z jogurtem lub z musztardą, gdyż drób z rożna piecze się dłużej niż w kawałkach i wtedy skórka zamiast się przypiec może ulec spaleniu. Poza tym drób możemy piec w rozmaity sposób, a mianowicie na rożnie, w połówkach, nabity na mniejsze szpadki, podzielony na ćwiartki. Najdłużej pieczemy całą kaczkę – ok. 1,5– 2,5 godziny, następnie całego kurczaka – 1 godz. 15 min.– 1,5 godziny, dalej kuropatwy – ok. 40-50 minut i najkrócej przepiórki – ok. 30 minut. Oczywiście drób w kawałkach pieczemy krócej. Drób w całości możemy piec na tackach, na rożnie lub układając go bezpośrednio na ruszcie. Pamiętajmy o ustawieniu pod nim naczynia, na które będzie kapał tłuszcz. W zasadzie jeśli chcemy piec drób układając go bezpośrednio na ruszcie grilla węglowego, to powinniśmy rozżarzone drewno i węgiel rozłożyć po bokach, tak żeby tłuszcz nie mógł się zapalić. Wtedy jednak wydłuża się czas pieczenia. Jeżeli mamy drób w kawałkach to kładziemy go skórą do dołu. Poza tym niezależnie od tego czy pieczemy go w częściach, czy w całości przygotowujemy sobie oddzielnie bejcę, którą będziemy drób smarować w trakcie pieczenia. Niektórzy dodają aromatyczne przyprawy do rozżarzonego drewna lub węgla, żeby mięso przeszło dodatkowo zapachem cynamonu, skórki cytrynowej, czy goździków. Sprawdza się to szczególnie gdy przyrządzamy drób po chińsku. Można również dodać trochę drewna wiśniowego lub dębowego albo dorzucić kilka jagód i gałązek jałowca. Drób do pieczenia w całości przygotowujemy dzień wcześniej. Wcieramy w niego bejcę zarówno od wewnątrz, jak i z wierzchu i odstawiamy w chłodne miejsce. Jak już wspominałem lubię stosować do nacierania grillowany czosnek. Przed samym grillowaniem wkładamy pod luzowaną skórę kawałki masła z przyprawami. Drób przeznaczony do pieczenia w całości na rożnie, czy na ruszcie powinniśmy wcześniej ładnie uformować związując ze sobą bawełnianą nicią lub sznurkiem zarówno skrzydełka, jak i nóżki. Wtedy łatwiej będzie się go obracało nad ogniem. Wśród wielu metod grillowania kurczaka coraz większą popularnością cieszy się grillowanie na puszce piwa. Bejcowanego kurczaka nakładamy na puszkę piwa (1/3 zawartości odlewamy na później), dosypujemy do puszki mieszankę ziół i przypraw, a potem ustawiamy tę dziwaczną konstrukcję, jak trójnóg na ruszcie. Nóżki kurczaka zawijamy w folię aluminiową. Dobrze jest od czasu do czasu w trakcie pieczenia polewać kurczaka dodatkowym piwem (w sumie jeszcze ok. pół puszki). Trzeba jednak pamiętać, że aby kurczak był rzeczywiście soczysty i dobrze upieczony należy go grillować na dużym grillu z pokrywą. Takim sposobem możemy również przygotować kurczaka w piekarniku, ale to dopiero zimą, gdy zatęsknimy za biesiadowaniem na świeżym powietrzu. Drób pieczony w całości wymaga cierpliwości. Nie należy do niego bez przerwy zaglądać, zdejmować go z rusztu, ani wychładzać go w trakcie pieczenia.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję