X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepłoPrzekąski na zimno

Drożdżowe roladki z kapustą i grzybami

Drożdżowe roladki z kapustą i grzybami to przepyszna propozycja nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Bo wszyscy wiemy, że farsz z kapusta i grzyby kojarzy się głównie z wigilią 🙂 A ja dzisiaj przychodzę do Was z roladkami na każdą okazję! 

Drożdżowe roladki z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • 200 ml mleka
Farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 500g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 30 ml oleju np. rzepakowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Mąkę przesiej do miski, następnie podgrzej mleko (około 35 stopni).

Krok 2:

W oddzielnej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka, następnie dodaj 2-3 łyżki przesianej mąki. Rozczyn wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Krok 3:

Po tym czasie wyrośnięty rozczyn dodaj do pozostałej mąki, wlej resztę mleka, rozpuszczone masło, sól i jajka. Następnie wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, w ciepłym miejscu pozostaw je do wyrośnięcia.

Krok 4:

W tym czasie zrób farsz. Kapustę wypłucz, jeśli jest zbyt kwaśna, posiekaj i gotuj ok. 20-30 minut aż zmięknie. Cebulę zeszklij na maśle, następnie dodaj pokrojone drobno pieczarki i podsmaż kilka minut. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z ugotowaną i odcedzoną kapustą. Dodaj przyprawy.

Krok 5:

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części . Każdą z nich rozwałkuj cienko na prostokątny placek. Następnie na każdy nałóż połowę farszu i rozprowadź równomiernie. Zwiń ciasto w rulon zaczynając od dłuższego boku. Następnie rulony pokrój na 5 centymetrowe kawałki. 

Krok 6:

Gotowe roladki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch rozmąconym jajkiem. Możesz posypać je np.: makiem, kminkiem, grubą solą lub czarnuszką. Piekarnik nagrzej do 180°C . Piecz około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na dania mączne znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również