X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy mięsne

Kaczka duszona z czerwoną kapustą

Składniki

  • 1 kaczka
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 4 kwaśne jabłka
  • 150 g konfitury z żurawiny lub borówek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml czerwonego wina
  • 1 łyżeczka majeranku
  • po pół łyżeczki: estragonu i rozmarynu
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kaczkę na porcje, nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i suszonymi ziołami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-12 godzin. Kapustę szatkujemy i gotujemy 15-20 minut w lekko osolonej wodzie. W tym czasie jabłka dzielimy na cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę siekamy w kostkę. W rondlu podgrzewdzielimy amy tłuszcz i obsmażamy kawałki kaczki na rumiano z wszystkich stron. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania i wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Do rondla wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zrumieni wlewamy wino i dodajemy ugotowaną oraz odcedzoną kapustę, cząstki jabłek i konfitury. Wszystko dusimy 15-20 minut. Po tym czasie kapustą obkładamy kaczkę tak, by jej nie przykryć i dusimy razem jeszcze ok. 15 minut

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również