menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Dynię umyć, obrać ze skóry, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Boczek pokroić w paseczki. Olej rozgrzać w dużym rondlu, wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać dynię, smażyć mieszając przez około 5 minut. Doprawić solą selerową i oregano. Wlać bulion, dusić pod przykryciem przez 25 minut. Następnie zestawić z ognia, dodać śmietanę i tyle pieprzu, by potrawa miała wyrazisty smak, wymieszać.

ocena:

Dynia po włosku

składniki

1 kg dyni
sok z cytryny
gruby plaster wędzonego boczku
4 łyżki śmietany
3 łyżki oleju
1 łyżka oregano
sól (najlepiej selerowa)
pieprz
1 szklanka wywaru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Dynię umyć, obrać ze skóry, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Boczek pokroić w paseczki. Olej rozgrzać w dużym rondlu, wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać dynię, smażyć mieszając przez około 5 minut. Doprawić solą selerową i oregano. Wlać bulion, dusić pod przykryciem przez 25 minut. Następnie zestawić z ognia, dodać śmietanę i tyle pieprzu, by potrawa miała wyrazisty smak, wymieszać.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję