Dania główneDziczyzna
Dzik duszony z grzybami Chefa
Dzik duszony z grzybami Chefa to fantastyczne danie pełne smaku i aromatów. Mięso dzika i grzyby to z pewnością idealne połączenie. Dzięki składnikom powstaje przepyszny sos, który z przyjemnością wyjesz ze świeżą bagietką. Jeśli tylko będziesz mieć okazję kupić dziczyznę koniecznie wypróbuj ten przepis.
Dzik duszony z grzybami Chefa
Składniki:
- 1/2 kg mięsa drobnego z dzika klasy I (łopatka, szynka, karkówka)
- 1/2 kg mięsa drobnego z dzika klasy II (przerośnięty boczek)
- marynata do dzika
- 1 kg świeżych grzybów np. podgrzybków
- 1 szklanka wywaru z kości
- 4 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki masła
- 1/5 kg kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso dokładnie umyj, następnie osącz z wody. Włóż do emaliowanego lub np. szklanego naczynia, zalej marynatą i odstaw do lodówki na trzy dni. Mięso przewracaj w marynacie dwa razy dziennie.
Krok 2:
Mięso wyjmij z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem, następnie osącz i pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w półtalarki. Większe grzyby pokrój na kawałki. Na patelni silnie rozgrzej połowę masła i oleju i obsmaż mięso ze wszystkich stron.
Krok 3:
Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż na złoty kolor cebulkę, następnie dodaj bulion.
Do brytwanny włóż resztę masła i oleju, przełóż podsmażone mięso, dodaj grzyby i zalej połową bulionu z cebulką. Duś mięso z grzybami na małym ogniu, aż będzie całkowicie miękkie, (około 2 godziny) podlewaj pozostałym bulionem (i ewentualnie wodą od grzybów).
Krok 4:
Śmietanę zahartuj sosem i powoli dodaj do mięsa.
Podawaj z podpiekaną kaszą gryczną, kiszonym ogórkiem i konserwową papryką.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<