menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ernest Hemingway był niewątpliwie najsławniejszym myśliwym wśród ludzi sławnych. Myślistwo miał we krwi po ojcu. Interesował się przyrodą głównie jako łowca zwierząt, polował na bażanty, północne sowy, kaczki, łasice, kuropatwy, cyranki a także na czarnego niedźwiedzia grizzly. Podczas wyjazdów do Afryki polował na lwy, antylopy, kudu. Osoby towarzyszące mu w tych wyprawach narzekały, że musiały jeść niejadalne potrawy z upolowanych zwierząt, prawdopodobnie przyrządzane przez samego myśliwego. Zdecydowanie smaczniejsze potrawy, też z upolowanych przez Hemingway’a zwierząt i ptactwa przyrządzała czwarta żona pisarza, Mary, która powinna być obwołana mistrzynią w tej dziedzinie o czym pisze Bronisław Zieliński (tłumacz prawie wszystkich dzieł Hemingway’a) w swoim dzienniku z okresu pobytu w Ketchum w stanie Idacho USA, kiedy był gościem pisarza. I tak wymienia tam pyszną dziką kaczkę i oryginalnie upieczonego dzikiego królika którego sam ustrzelił – był też zamiłowanym myśliwym. Potrafiła ugotować żółwia aby mięso było niezwykle delikatne, podawane na kromkach pumpernikla z grubą warstwą chrzanu, langusty w różnorodnych sosach nie wspominając o rybach złowionych na wędkę przez męża i jego przyjaciół. Hemingway cenił i szybko zaprzyjaźniał się z ludźmi którzy podzielali jego myśliwską lub wędkarską pasję. Do wypróbowanych przyjaciół należał aktor Gary Cooper który strzelał tak samo celnie jak słynny pisarz a także bardzo lubił jeść dzikie ptactwo. W książkach biograficznych można znaleźć liczne opisy wspólnych „ lunchów” i przegryzek w czasie polowania, aż ślinka cieknie gdy się czyta, że Gary przyniósł pięknie uwędzona dziką kaczkę, Ernest wyciągnął półgalonową butelkę zimnego chablis i popijali wolno zagryzając płatami delikatnego mięsa. W domu Hemingway’ów w Ketchum w chłodzie piwnicy stały wieszaki na których „ dojrzewały” upolowane bażanty, kaczki, kruszały zające i dzikie króliki. W innych domach na Kubie i na Key West na Florydzie ( w którym udało mi się być) salon i inne pokoje były udekorowane trofeami z licznych polowań w Ameryce i Afryce świadcząc o ogromnej pasji myśliwskiej pisarza. Dzikie kaczki pieczone przez Mary Hemingway Oskubane i oczyszczone kaczki natrzeć solą, zamarynować na kilka godzin w przegotowanym occie z korzeniami lub ziołami, naszpikować słoniną lub bekonem ułożyć w brytfannie i piec polewając masłem. Pod koniec pieczenia (czas zależy od wieku kaczki, miękkość należy sprawdzać zaostrzonym patykiem) można dodać do sosu garść kaparów lub marynowane karczochy.

ocena:

Dzika kaczka Ernesta Hamingwaya

składniki

  • kilka dzikich kaczek
  • winny ocet korzenny lub ziołowy (estragonowy, bazyliowy, goździkowo-cynamonowy)
  • 150 g słoniny lub tłustego bekonu
  • 2 łyżki masła
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ernest Hemingway był niewątpliwie najsławniejszym myśliwym wśród ludzi sławnych. Myślistwo miał we krwi po ojcu. Interesował się przyrodą głównie jako łowca zwierząt, polował na bażanty, północne sowy, kaczki, łasice, kuropatwy, cyranki a także na czarnego niedźwiedzia grizzly. Podczas wyjazdów do Afryki polował na lwy, antylopy, kudu. Osoby towarzyszące mu w tych wyprawach narzekały, że musiały jeść niejadalne potrawy z upolowanych zwierząt, prawdopodobnie przyrządzane przez samego myśliwego. Zdecydowanie smaczniejsze potrawy, też z upolowanych przez Hemingway’a zwierząt i ptactwa przyrządzała czwarta żona pisarza, Mary, która powinna być obwołana mistrzynią w tej dziedzinie o czym pisze Bronisław Zieliński (tłumacz prawie wszystkich dzieł Hemingway’a) w swoim dzienniku z okresu pobytu w Ketchum w stanie Idacho USA, kiedy był gościem pisarza. I tak wymienia tam pyszną dziką kaczkę i oryginalnie upieczonego dzikiego królika którego sam ustrzelił – był też zamiłowanym myśliwym. Potrafiła ugotować żółwia aby mięso było niezwykle delikatne, podawane na kromkach pumpernikla z grubą warstwą chrzanu, langusty w różnorodnych sosach nie wspominając o rybach złowionych na wędkę przez męża i jego przyjaciół. Hemingway cenił i szybko zaprzyjaźniał się z ludźmi którzy podzielali jego myśliwską lub wędkarską pasję. Do wypróbowanych przyjaciół należał aktor Gary Cooper który strzelał tak samo celnie jak słynny pisarz a także bardzo lubił jeść dzikie ptactwo. W książkach biograficznych można znaleźć liczne opisy wspólnych „ lunchów” i przegryzek w czasie polowania, aż ślinka cieknie gdy się czyta, że Gary przyniósł pięknie uwędzona dziką kaczkę, Ernest wyciągnął półgalonową butelkę zimnego chablis i popijali wolno zagryzając płatami delikatnego mięsa. W domu Hemingway’ów w Ketchum w chłodzie piwnicy stały wieszaki na których „ dojrzewały” upolowane bażanty, kaczki, kruszały zające i dzikie króliki. W innych domach na Kubie i na Key West na Florydzie ( w którym udało mi się być) salon i inne pokoje były udekorowane trofeami z licznych polowań w Ameryce i Afryce świadcząc o ogromnej pasji myśliwskiej pisarza. Dzikie kaczki pieczone przez Mary Hemingway Oskubane i oczyszczone kaczki natrzeć solą, zamarynować na kilka godzin w przegotowanym occie z korzeniami lub ziołami, naszpikować słoniną lub bekonem ułożyć w brytfannie i piec polewając masłem. Pod koniec pieczenia (czas zależy od wieku kaczki, miękkość należy sprawdzać zaostrzonym patykiem) można dodać do sosu garść kaparów lub marynowane karczochy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję