menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczoną i umytą kaczkę dzielimy na 4 porcje. Z wina, miodu, ziół, połowy soku z cytryny, soli, pieprzu, posiekanego czosnku i odrobiny oleju przygotowujemy mieszankę, którą nacieramy kaczkę, i odstawiamy ją na 2-4 godziny do lodówki. Następnie kaczkę przekładamy do brytfanny i wstawiamy do rozgrzanego do 220° piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160° i pieczemy kaczkę jeszcze około godziny, podlewając sosem z pieczenia. Na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Z reszty tłuszczu i z mąki przyrządzamy zasmażkę i zagęszczamy nią kapustę. Doprawiamy pozostałym sokiem z cytryny, cukrem i solą. Uduszoną kapustą obkładamy kaczkę w brytfannie i jeszcze chwilę całość zapiekamy w piekarniku. Tak samo możemy przygotować kuropatwy, cietrzewie, cyranki.

ocena:

Dzika kaczka w czerwonej kapuście

składniki

-1 dzika kaczka
-1 kg czerwonej kapusty
-2 duże cebule
-4 ząbki czosnku
-6 rozkruszonych jagód jałowca
-250 ml czerwonego wytrawnego wina
-po pół łyżeczki: majeranku, rozmarynu, tymianku
-1 łyżka miodu
-sok z 1 cytryny
-100 ml oleju
-1 łyżka mąki
– sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczoną i umytą kaczkę dzielimy na 4 porcje. Z wina, miodu, ziół, połowy soku z cytryny, soli, pieprzu, posiekanego czosnku i odrobiny oleju przygotowujemy mieszankę, którą nacieramy kaczkę, i odstawiamy ją na 2-4 godziny do lodówki. Następnie kaczkę przekładamy do brytfanny i wstawiamy do rozgrzanego do 220° piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160° i pieczemy kaczkę jeszcze około godziny, podlewając sosem z pieczenia. Na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Z reszty tłuszczu i z mąki przyrządzamy zasmażkę i zagęszczamy nią kapustę. Doprawiamy pozostałym sokiem z cytryny, cukrem i solą. Uduszoną kapustą obkładamy kaczkę w brytfannie i jeszcze chwilę całość zapiekamy w piekarniku. Tak samo możemy przygotować kuropatwy, cietrzewie, cyranki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję