menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wołowinę oczyszczamy z błon i ścięgien, kroimy w kostkę i mielimy wraz z łojem (łój możemy osobno posiekać i dodać do gotowego farszu) oraz obraną, pokrojoną na kawałki cebulą. Dodajemy jaja i dokładnie wyrabiamy. Na koniec doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Następnie z jaj, wody i mąki wyrabiamy ciasto jak na makaron lub pierogi. Pozostawiamy na pół godziny pod przykryciem. Kolejne porcje ciasta rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 6 minut. Podajemy skropione topionym masłem, śmietaną albo z rosołem lub barszczem.

ocena:

Dzybdzalki warmińskie

składniki

  • 500 g wołowiny bez kości, tzw.: zrazówki
  • 200 g łoju wołowego
  • 2 jajka
  • 300 g cebuli
  • majeranek
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • 700 g mąki
  • 2 jajka

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wołowinę oczyszczamy z błon i ścięgien, kroimy w kostkę i mielimy wraz z łojem (łój możemy osobno posiekać i dodać do gotowego farszu) oraz obraną, pokrojoną na kawałki cebulą. Dodajemy jaja i dokładnie wyrabiamy. Na koniec doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Następnie z jaj, wody i mąki wyrabiamy ciasto jak na makaron lub pierogi. Pozostawiamy na pół godziny pod przykryciem. Kolejne porcje ciasta rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 6 minut. Podajemy skropione topionym masłem, śmietaną albo z rosołem lub barszczem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję