menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy na cząstki, cebulę, papryczki i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej połowę cebuli, czosnek i papryczki do zeszklenia. Dokładamy pomidory oraz połowę fasoli i dusimy razem około 5 minut, przyprawiamy. Po tym czasie sos rozgniatamy przy pomocy widelca na jednolitą masę (nie polecam malaksera) i odstawiamy. Piersi z kurczaka oczyszczamy, lekko zbijamy przez folię, przyprawiamy solą, pieprzem i grillujemy lub smażymy na oliwie na złoty kolor. Gdy piersi są usmażone dzielimy je palcami na cząstki. Przygotowujemy tortille: wszystkie rodzaje mąki mieszamy, dodajemy sól, stopione, schłodzone masło i letnią wodę. Zagniatamy ciasto jak na pierogi i zostawiamy na pół godziny pod przykryciem, żeby odpoczęło. Następnie dzielimy je na 6-8 równych porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek. Placki smażymy z obu stron dosłownie przez 3 minuty, żeby były miękkie i nabrały złotego koloru. Tortille rozkładamy, na każdą nakładamy odrobinę cebuli, upieczone kawałki piersi, czerwoną fasolę i pół łyżki sosu. Tortille zwijamy w ruloniki, układamy na blasze lub w naczyniu do zapiekania. Zalewamy je sosem pomidorowym, posypujemy rozdrobnionym serem i zapiekamy 20-30 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Serwujemy.

ocena:

Enchilada drobiowa

składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 kg dojrzałych pomidorów, lub 2 puszki pomidorów w zalewie
  • 1 puszka czerwonej fasoli lub 400 g fasoli czerwonej ugotowanej
  • 3-4 najlepiej czerwone cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 150 g sera feta lub solan
  • 2 ostre papryczki chilli lub czuszki, ewentualnie chilli w proszku
  • ostra papryka, sól, pieprz
  • oliwa

Tortille:

  • 150 g mąki
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wody
  • 30 g masła
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy na cząstki, cebulę, papryczki i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej połowę cebuli, czosnek i papryczki do zeszklenia. Dokładamy pomidory oraz połowę fasoli i dusimy razem około 5 minut, przyprawiamy. Po tym czasie sos rozgniatamy przy pomocy widelca na jednolitą masę (nie polecam malaksera) i odstawiamy. Piersi z kurczaka oczyszczamy, lekko zbijamy przez folię, przyprawiamy solą, pieprzem i grillujemy lub smażymy na oliwie na złoty kolor. Gdy piersi są usmażone dzielimy je palcami na cząstki. Przygotowujemy tortille: wszystkie rodzaje mąki mieszamy, dodajemy sól, stopione, schłodzone masło i letnią wodę. Zagniatamy ciasto jak na pierogi i zostawiamy na pół godziny pod przykryciem, żeby odpoczęło. Następnie dzielimy je na 6-8 równych porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek. Placki smażymy z obu stron dosłownie przez 3 minuty, żeby były miękkie i nabrały złotego koloru. Tortille rozkładamy, na każdą nakładamy odrobinę cebuli, upieczone kawałki piersi, czerwoną fasolę i pół łyżki sosu. Tortille zwijamy w ruloniki, układamy na blasze lub w naczyniu do zapiekania. Zalewamy je sosem pomidorowym, posypujemy rozdrobnionym serem i zapiekamy 20-30 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Serwujemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję