menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Buraki ugotuj w małej ilości wody, następnie zmiksuj; zrób rozczyn z drożdży i 1 szklanki wywaru z buraków, po wyrośnięciu dodaj mąkę i zmiksowane buraki – wyrób i pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Rozwałkuj na długie wałeczki i staraj się pokroić, jak kopytka, a następnie piecz, najlepiej w tradycyjnym piecu kaflowym – z paleniskiem na drewno. Po upieczeniu polej się syropem (wywarem) z buraków cukrowych.

ocena:

Fafernuchy

składniki

  • 1 kg mąki mieszanej – żytniej i pszennej
  • 500 g buraków cukrowych
  • 30 g drożdży

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Buraki ugotuj w małej ilości wody, następnie zmiksuj; zrób rozczyn z drożdży i 1 szklanki wywaru z buraków, po wyrośnięciu dodaj mąkę i zmiksowane buraki – wyrób i pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Rozwałkuj na długie wałeczki i staraj się pokroić, jak kopytka, a następnie piecz, najlepiej w tradycyjnym piecu kaflowym – z paleniskiem na drewno. Po upieczeniu polej się syropem (wywarem) z buraków cukrowych.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję