menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso kroimy na cienkie paski, cebulę w pół talarki a czosnek drobno siekamy. Wino mieszamy z 3 łyżkami oliwy. Układamy warstwami w naczyniu mięso, cebulę, kolendrę, posypujemy pieprzem i posiekanym czosnkiem. Zalewamy marynatą tak aby mięso było przykryte. Marynujemy w lodówce przez kilka godzin. Z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy ją w wąskie paski. układamy w miseczce i skrapiamy resztą oliwy oraz solimy do smaku. Rozgrzewamy grill do bardzo wysokiej temperatury (ponad 200*C). Na grill stawiamy żeliwną patelnię i nakładamy najpierw mięso z cebulą, później paprykę. Smażymy około 10-15 minut podlewając marynatą. Pod koniec smażenia mięso solimy. Tortillę podgrzewamy z obu stron, aż będzie chrupka. Danie to można również przygotować w piekarniku. Podajemy na tortilli, z pomidorową salsą i kwaśną śmietaną. salsa pomidorowa składniki: 1 duży pomidor, 1/2 małej cebuli, 1 gałązka świeżej kolendry, 2 świeże papryczki jalapeno (lub serrano), 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z limonki, 1/2 łyżeczki brązowego cukru, sól i pieprz do smaku. sposób przygotowania: Pomidora kroimy na drobne kawałki, kolendrę, paprykę (oczyszczoną z pestek) i czosnek, bardzo drobno siekamy. Dodajemy cukier i sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce. Smacznego

ocena:

Fajita wołowa z pomidorową salsą

składniki

  • 1/2 kg stekowej wołowiny (antrykot lub rostbef)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3 małe papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 gałązki świeżej kolendry (można zastąpić suszoną)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka pomidorowej salsy (przepis poniżej)
  • 1/4 szklanki ukwaszonej śmietany

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso kroimy na cienkie paski, cebulę w pół talarki a czosnek drobno siekamy. Wino mieszamy z 3 łyżkami oliwy. Układamy warstwami w naczyniu mięso, cebulę, kolendrę, posypujemy pieprzem i posiekanym czosnkiem. Zalewamy marynatą tak aby mięso było przykryte. Marynujemy w lodówce przez kilka godzin. Z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy ją w wąskie paski. układamy w miseczce i skrapiamy resztą oliwy oraz solimy do smaku. Rozgrzewamy grill do bardzo wysokiej temperatury (ponad 200*C). Na grill stawiamy żeliwną patelnię i nakładamy najpierw mięso z cebulą, później paprykę. Smażymy około 10-15 minut podlewając marynatą. Pod koniec smażenia mięso solimy. Tortillę podgrzewamy z obu stron, aż będzie chrupka. Danie to można również przygotować w piekarniku. Podajemy na tortilli, z pomidorową salsą i kwaśną śmietaną. salsa pomidorowa składniki: 1 duży pomidor, 1/2 małej cebuli, 1 gałązka świeżej kolendry, 2 świeże papryczki jalapeno (lub serrano), 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z limonki, 1/2 łyżeczki brązowego cukru, sól i pieprz do smaku. sposób przygotowania: Pomidora kroimy na drobne kawałki, kolendrę, paprykę (oczyszczoną z pestek) i czosnek, bardzo drobno siekamy. Dodajemy cukier i sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce. Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję